Aspartaam (E951) uw dagelijkse portie gif.

Wat is aspartaam?

Het is een chemische zoetstof met een lage calorische waarde en wordt veel gebruikt ter vervanging van suiker in allerlei light- en dieetproducten. Men schat dat het inmiddels in zo’n 6000(!) producten in de Nederlandse supermarkten terug te vinden is. Denk daarbij aan alle light-producten, muesli, kauwgom, zoetjes, pepermunt, frisdranken, vruchtensappen, sportdranken, candybars maar ook aan kauwbare vitaminepillen, tandpasta en zelfs in, al dan niet vrij verkrijgbare, geneesmiddelen.

Al sinds 1973 hebben vele, onafhankelijke onderzoeken aangetoond dat aspartaam onder andere het zenuwstelsel aantast. Uit die onderzoeken met ratten, apen en ja ook mensen, bleek dat aspartaam daadwerkelijk een vergif is.

Aspartaam is net als MSG (E621) een excitotoxine. Dat is een stimulator van het centrale zenuwstelsel waardoor dit ontregelt raakt en hersenen beschadigd kunnen worden. (!)

Daarin heb je verschillende gradaties; van leerproblemen en epileptische aanvallen tot Alzheimer, tot de ziekte van Parkinson en hersentumoren.

In zijn boek –Excitotoxins; The Taste that Kills legt Dr. Russell Blaylock, een neurochirurg en voedingsdeskundige, uit waarom MSG en aspartaam stoffen zijn die onze hersencellen beschadigen.

Men weet dat het vergif is, maar geld bepaald wat er op de markt komt.

Tegenwoordig wordt 90% van alle onderzoeken door het bedrijfsleven (en dus de producent ervan) betaald, en slechts 10% door universiteiten. Het mag duidelijk zijn dat de rapporten die vanuit het bedrijfsleven niets anders zijn, dan een leugen van de uiteindelijke producent.

Onderzoeker John Erb heeft zijn boek en zijn zorgen gepresenteerd aan een van de hoogste regeringsfunctionarissen van het Welzijnsministerie in Canada.
Terwijl hij in het regeringskantoor zat, zei de functionaris tegen hem: “Natuurlijk weet ik hoe slecht MSG is, ik zal het spul nooit aanraken.” Maar diezelfde functionaris weigert het publiek te vertellen wat hij weet.

U begrijpt dat als deze giftige stof(fen) in Canada en de V.S. als ongevaarlijk in allerlei producten worden toegevoegd, het in Nederland en de rest van Europa al niet veel anders is.

Informatie over de welbekende E-nummers
die op de verpakkingen van producten behoren te staan.

“E-nummers, of toevoegingen, zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren. Voorbeelden van toevoegingen zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. Een toevoeging krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat in welke producten een toevoeging
gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.”

Prachtig toch? We worden door de waakhond van de EU netjes beschermt tegen allerlei gevaarlijke en schadelijke toevoegingen.

Of toch niet? Helaas. Fabrikanten zijn soms zo slim om juist GEEN E-nummers te vermelden en de volledige naam te gebruiken. De achteloze consument weet toch niet wat er staat, en vertrouwt er blindelings op dat het ‘wel ok zal zijn’. Een voorbeeldje?

Soyamelk van Alpro.

Nou dat moet wel zeer gezond zijn gezien de prijs die je ervoor betaald. Maar wat is dan in godsnaam ‘tricalciumfosfaat’?
Klinkt lekker. Echter nu gaan we daar de bijbehorende E-nummers opzoeken.

Calciumzout van fosforzuur (E338). Ontstaat door behandeling van fosfaatertsen met fosforzuur (E338) of zwavelzuur (E513).

Algemene opmerking; Omdat het zich sterk bindt aan calcium kunnen hoge concentraties leiden tot een calciumtekort (!!!!)
Dus in plaats dat u denkt uw calcium tekort aan te vullen verminderd u deze nog meer!!!

E338 Natuurlijk of chemisch voedingszuur. Pas op!

E513 Zuurteregelaar. Echt vermijden.

Wees kritisch, slik niet alles voor zoete aspartaam koek. Denk aan uw gezondheid, want de overheid heeft er duidelijk geen boodschap aan.

Marco Pothuizen