Mook en haar geschiedenis

Slag op de Mookerheide.

Mook is voornamelijk bekend van ‘de slag op de Mookerheide ‘ die in het jaar 1574 plaatsvond. Nederlandse staatstroepen onder leiding van de broers Lodewijk en Hendrik van Nassau (de jongere broers (van Willem van Oranje) vochten in de 80-jarige oorlog daar tegen de Spanjaarden en werden gruwelijk in de pan gehakt.

Volgens een oude legende waren sinds de slag op donkere avonden boven moerassen aan de voet van de heuvel vaak blauwe vlammetjes te zien. De toenmalige bevolking meende dat dit de zielen van de overledenen waren die geen rust konden vinden. Na de bouw van een heel klein kapelletje voor hen zijn de vlammetjes verdwenen.

Wie kent de uitdrukking ‘hutje op de hei ‘ niet? Inderdaad, van Mook. Vanwege de ligging zo ver van de bewoonde wereld.

De Mookerheide is nu onder beheer van natuurmonumenten. Zij hebben er prachtige wandelroutes laten aanleggen, waar je onder andere Schotse Hooglanders kunt bewonderen.

Uitzicht van boven…

Het ontstaan van de Mookerheide.

Maar hoe is de Mookerheideheuvel van ongeveer 80 meter hoog eigenlijk ontstaan? Die is gevormd door de ijstijd een kleine 300.000 tot 130.000 jaar geleden. Ook in de Plasmolen een dorpje verderop is dat nog terug te vinden. Zeer de moeite waard die route eens lopen.

Niet alleen tijdens de 80-jarige oorlog is er fel gestreden op deze heuvel. Tijdens operatie Market Garden hebben talloze heldhaftige strijders hier, en in de regio hun leven gegeven in de strijd tegen het fascisme.

Mook heeft daarom ook een klein geallieerd kerkhof tegenover het burgerkerkhof liggen. In Groesbeek is een klein museum te vinden dat voornamelijk over de strijd in deze regio gaat.

Op de stenen zonder naam, horen de namen van John Harrison (1) en Adam Patwick (2) te staan.

Mook als overlaad plaats.

Mook is door de eeuwen heen een belangrijke ‘overlaad plaats’ geweest, waar veel goederen hun vervoer over water vonden. Vlak bij de kerk was een kade waar zelfs een heus ‘waaggebouw’ te vinden was. De kerk staat er nog.
Hieronder een foto van het haventje van vergane glorie….

Onder andere zand, zout, kalk, grind, hout, wijn, bier, vis, groenten, fruit werden in Mook gelost en middels karren naar Nijmegen verder vervoerd. Mook was in die tijd de dichts bijzijnde aanlegplaats van de Maas voor Nijmegen en daardoor een belangrijk dorp. Passagiers die naar het zuiden moesten van kwamen vaak per koets vanuit Nijmegen.

De opening van van de spoorlijn Nijmegen-Venlo in 1883 en het Maas-Waalkanaal in 1927 zorgden ervoor dat Mook als ‘overslagplaats’ niet meer interessant was.

In de jaren 80-90 werd de kleine haven voor recreanten toegankelijk gemaakt. Industrie, winkels en andere bedrijven zijn nauwelijks aanwezig, wat het toerisme een belangrijke bron van inkomsten heeft gemaakt.

4 daagse in Mook

Wellicht is het ook wel even leuk om te vermelden dat de vierdaagselopers tweemaal (op donderdag en vrijdag) door het dorpje trekken. Vrijdag
is dan een heerlijk dag om urenlang wandelaars aan te moedigen en lollies uit te delen.

En och ja…mocht u eens een ufo willen zien. Op de Mookerheide en omgeving zijn er diverse gesignaleerd. Nee, heus waar. Ook ik heb getuige mogen zijn.

Dank voor het lezen, en wellicht de volgende keer meer over deze regio.

Met vriendelijke Mookse groet,

Marco Pothuizen